En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

tisdag 14 augusti 2012

Monsterboken. Äventyrsspels pärla

Riktigt bra.

1985 publicerade Äventyrsspel en av sina bästa produkter, nämligen "Monsterboken". Idén var säkert stulen från AD&Ds "Monsters Manual", men den kändes väldigt mycket "Drakar och Demoner". I Boken beskrivs ca 90 olika varelser man kan spela själv, eller möta i något äventyr. Alla är beskrivna med standardvärde, men också med ett värde som ska slumpas fram genom tärningsslag, vilket gör monster olika från gång till gång.

Illustrationerna har Nils Gulliksson gjort, och för mig är Monsterboken "the masterpiece" av alla illustrationer han gjort till Äventyrsspels produkter. Om man betänker att det under den här tiden var svårt att förstora och förminska bilder i trycksaker, och att de flesta bilder är i naturlig storlek så måste man säga att de är grymt bra. Detaljerna i tuschlinjerna ger ett brutalt och äventyrligt utseende. Man kan bara gilla de svart-vita teckningarna.


Ett bra exempel

Några år senare kom uppföljaren "Monsterboken II", som var skapad av läsarna själva. Kvalitén på monsterna och illustrationerna kommer inte upp i samma standard som i första boken. Nils har börjat använda gråskala, vilket inte ger samma brutala look som när det bara är svart-vitt. Vissa monster är lite patetiska med. Mina absoluta hatobjekt är "Död mans hand" och råtthjälten "Nibb Nubb" (huvva!).

Några år senare ytterligare kom nästa nedköp, Monsterboxen. Här har alla monster fasta värden på sina grundegenskaper vilket gjorde att jag bara bläddrade igenom böckerna och satte in skiten i bokhyllan. För hur mycket tid och energi Äventyrsspel la ner på sina monsterböcker, så blev ingen någonsin lika stämningsfull och "äkta" som första Monsterboken.

Monsterboken I får nio starka och givna rökringar. har du den inte, skaffa den fort...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar